Historie

Het bekkensysteem bestaat al tientallen jaren. In 2014 vierden de spaarbekkens Petrusplaat en Honderd en Dertig hun 40-jarig bestaan. In 1979 was het grootste bekken van de drie (De Gijster) gereed voor gebruik. De omvang en werkwijze met de bekkens zijn uniek voor Nederland.

Terug in de tijd

Voordat de bekkens bestonden, werd de Nieuwe Maas als bron gebruikt voor de drinkwatervoorziening in Rotterdam. Doordat deze rivier steeds dieper werd vanwege de Rotterdamse havens, kon het zoute zeewater steeds verder landinwaarts stromen. In 1963 kwam tot grote schrik brak water uit de kraan. Een toevallig samenvallen van verschillende meteorologische verschijnselen was de oorzaak: eerst viel maar weinig regen, nadat het eindelijk was gaan regenen volgde zeer strenge vorst en een koude oosterstorm. De afvoer van de rivier liep sterk terug en het waterpeil in de Nieuwe Maas stond bij Rotterdam anderhalve meter lager dan normaal. Toen de wind draaide vulde de delta zich tot ver landinwaarts met zout water.

De voormalige polders, met de namen Petrusplaat, Honderd en Dertig en De Gijster, werden aangewezen als plaats voor de spaarbekkens. Deze werden aangelegd om altijd over een flinke voorraad zoet water te beschikken. De spaarbekkens hebben de namen van de polders behouden.

Leveringen

In april 1973 vonden de eerste proefleveringen plaats vanaf de spaarbekkens naar drinkwaterzuiveringslocaties Berenplaat in Spijkenisse en naar Kralingen in Rotterdam. Dit verliep goed en sinds 1 juni 1973 leveren de bekkens continu – natuurlijk voorgezuiverd – oppervlaktewater aan beide vestigingen. Vanaf 1980 leveren de spaarbekkens ook water aan zuiveringslocatie Baanhoek in Dordrecht en sinds 1988 aan locatie Braakman in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast zijn de bekkens een bron van zoet water voor industriewaterzuiveringen van Evides Waterbedrijf in Dordrecht, Noord-Brabant, Midden-Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen. Aan Zuid-Beveland wordt water voor met name de tuinbouw geleverd. In Zevenbergen staat een industriewaterlocatie van Brabant Water, die levert aan de industrie in Moerdijk.

Internationaal bekend

De werkwijze met deze grote spaarbekkens is uniek in Nederland, maar ook internationaal is er veel aandacht voor. De omvang, de natuurlijke zuivering en de mogelijkheid tot het tijdelijk stoppen van de inname van oppervlaktewater, zorgen dat de spaarbekkens in de Biesbosch een indrukwekkende en zeer waardevolle stap zijn in het zuiveringsproces.

Aanleg van de bekkens

brabantwater evides wbb