Hoe werkt het spaarbekkensysteem?

Het bekkenwater wordt gezuiverd tot drink- en industriewater. Het zuiveringsproces start met het innemen van het Maaswater, dat wordt opgeslagen in de spaarbekkens. Hier ondergaat het water een natuurlijke voorzuivering van gemiddeld vijf maanden. Tijdens deze periode verbetert de waterkwaliteit aanzienlijk. Via ondergrondse transportleidingen pompen we het water vervolgens naar de productielocaties. Daar ondergaat het een intensieve behandeling, zodat we schoon en betrouwbaar water kunnen leveren aan de klant. Per jaar is de afzet 186 miljoen kuub (cijfers 2013), dat is 186.000.000.000 liter water.

Stap 1: Rivier de Maas
Het oppervlaktewater uit de Maas is voor Evides Waterbedrijf de belangrijkste bron voor de productie van drinkwater.

Stap 2: Innamepompen
Pompen nemen het Maaswater in en voeren dit naar het bekken De Gijster. Als de kwaliteit van het rivierwater laag is, stoppen wij deze pompen.

Stap 3: Spaarbekkens De Gijster, Honderd en Dertig, Petrusplaat
Het water verblijft gemiddeld vijf maanden in de spaarbekkens. In deze periode verbetert de waterkwaliteit dankzij natuurlijke voorzuivering. De Gijster heeft een watervoorraad voor langere tijd, waardoor continu betrouwbaar water geproduceerd kan worden.

Stap 4: Zuiveringslocatie
Via ondergrondse transportleidingen wordt het water uit de Petrusplaat naar de zuiveringslocaties gepompt. Daar wordt het water zorgvuldig gezuiverd tot drink- of industriewater.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

 

brabantwater evides wbb